Mój mąż zrobił mi przekąskę do pracy. To lepsze od bułeczek i pierogów, a jakie proste

Dodano:
Smażone pirożki Źródło: Shutterstock / LarisaL
Gdy dostałam na talerzu rumiane pirożki, nie mogłam uwierzyć, jakie to dobre. Drożdzowe ciasto pachniało jak pączki, a środek wspaniale smakował kiszoną kapustą. Gdy raz spróbujesz, tak jak ja będziesz wracać do nich regularnie.

Tego dania nie da się nie polubić. Wschodniosłowiańskie pirożki w kształcie łódek wyglądają jak bułeczki i są pyszne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można napełniać je dowolnym nadzieniem, mnie jednak najbardziej smakują z tym, które jadłam jako pierwsze. Co prawda przygotowanie całości wymaga trochę czasu, ale efekt wynagradza wszelkie trudy.

Jak zrobić drożdżowe pirożki z kiszoną kapustą?

Choć ciasto na pirożki można przyrządzić szybko z dodatkiem kefiru lub maślanki i proszku do pieczenia, ja wybieram zdrowszy przepis na drożdżach. Zaczynam od tego elementu dania, by dać mu czas na wyrośnięcie.

Farsz z kapusty przygotowuję w zwyczajowy sposób. Najpierw podsmażam cebulę, potem dorzucam marchewkę i czosnek, a na końcu kiszonkę. Zwykle nie odciskam jej z soku, tylko odparowuję go na patelni. Takie nadzienie ma więcej aromatu i smaku.

Do smażenia warzyw, jak i gotowych pirożków, tradycyjnie stosuje się olej słonecznikowy. Ja jednak używam tego rzepakowego, który lepiej znosi wysoką temperaturę.

Przepis: Drożdżowe pirożki z kiszoną kapustą

Rumiane bułeczki z patelni wypełnione smakowitym warzywnym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
26
Liczba kalorii
246 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 600-650 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Na nadzienie:

  • 1,2 kg kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaPrzesiej mąkę. Umieść w misce 600 ml mleka, drożdże, cukier i sól. Wymieszaj i odstaw na około 5 minut, a następnie dosypuj mąkę, mieszając ciasto i dodając w razie potrzeby więcej mleka. Wyrabiaj je przez około 10 minut. Wlej część oleju na dno miski i rozprowadź, a resztę wylej na blat. Wyrabiaj krótko ciasto, aż wchłonie tłuszcz, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut.
  2. Podsmażanie warzywPosiekaj kapustę i cebulę, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Rozgrzej na patelni 3 łyżki oleju i podsmaż cebulę, aż zmięknie. Następnie wrzuć kapustę i czosnek, dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Smaż 10-15 minut do odparowania wody.
  3. Formowanie pirożkówOprósz blat mąką, wyłóż ciasto i odetnij połowę, a resztę schowaj z powrotem. Bez ugniatania rozłóż je na płasko, rozciągnij rękami i rozwałkuj koniec, by powstał język. Na środek tej części nałóż dużą łyżkę farszu i zagnij ciasto, wyciskając jednocześnie palcami powietrze i dociskając brzeg. Odetnij zbędną część ciasta za pomocą talerzyka deserowego, zlep palcami brzegi, po czym obróć całość łączeniem do dołu. Przygotuj tak wszystkie pirożki.
  4. SmażenieWlej do głębokiej patelni lub garnka tyle oleju, by utworzył 5-centrymetrową warstwę. Rozgrzej go i kładź pirożki łączeniem do dołu. Smaż je partiami po 1-2 minuty na stronę. Obracaj i wyjmuj dopiero wtedy, gdy będą przyrumienione od spodu. Odkładaj na papierowe ręczniki, by osączyć nadmiar tłuszczu.

Drożdżowe pirożki – wskazówki

Te pierogi zwykle są smażone na głębokim tłuszczu, ale można je też upiec. Wystarczy ułożyć je na blaszce nakrytej pergaminem, posmarować z wierzchu jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 18-20 minut.

Do środka można nałożyć nadzienie ze słodkiej kapusty, a także dorzucić do mieszanki pieczarki czy grzyby leśne. Inną opcją jest użycie mielonego mięsa, na przykład wołowego, wieprzowego albo mieszanego. Smaży się je z dużą ilością cebuli, a często łączy również z ugotowanym ryżem.

Pyszny farsz można ponadto zrobić z ugotowanych ziemniaków z cebulą i/lub twarogiem, jak i z leśnymi grzybami. Inne opcje to kasza gryczana z grzybami i cebulą czy połączenie jajek na twardo z białym ryżem i koperkiem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...